Vrem medici! Nu oferim nimic!

images
Şoc şoc şoc… concurenţă foarte mare la facultăţile de medicină din toată ţara. Să râdem, să plângem, e de bine sau nu prea? Cu un ochi râdem cu altul plângem, avem oameni interesaţi de medicină, ce vor să fie medici să salveze vieţile…străinilor. Şi nu e vina lor că ţara în care s-au născut şi le-a promis vrute şi nevrute îi părăseşte după şcolarizare. Pur şi simplu, îi lasă de izbelişte cu salarii mizere, şpăgi imense la angajare şi condiţii de lucru ca acum 30 de ani. Cu asta vrem să atragem medici de care avem atâta nevoie şi pe care-i numărăm şi facem statistici despre migrarea lor an de an. România alocă sume mari de bani în pregătirea viitorilor medici, iar străinii ni-i iau gata pregătiţi şi ne râd în nas de fraieri ce suntem. Ei nu cheltuie nimic, dar au medici tineri, buni, care se sacrifică pentru bolnavii lor. Ştiu să-i atragă cu salarii, condiţii de muncă, gărzi şi ore suplimentare plătite. La noi aroganţa, respingerea şi indiferenţa medicilor de calibru în faţa celor tineri distruge şi ultima speranţă de a rămâne în acest sistem medical româmensc bolnav şi fără leac. Dar ne plângem, în statistici, declaraţii, interviuri, ştim teorie, dar e mai greu cu practica.

Un medic rezident din România are un salariu net în primul an de 800-900 de lei, adică aproape 200 de euro, ca să mă exprim la modul european, pe când afară suma e de 10 ori sau mai mult peste aceşti 200 de euro infecţi. La absolvire profesorii doctori te îmbărbătează cu texte de genul ” să ne facem treaba cu pasiune şi dărurie şi să nu punem mare accent pe partea materială”, ori tocmai ultima parte ţine de foame şi ne face apţi pentru a le realiza pe primele două.

Am văzut secţii de spital infecte, cu pereţi scrijeliţi, prăfuiţi, crăpaţi, podele jalnice, geamuri şi uşi vechi, de-ţi dădea impresia de loc părăsit, gri, rece, ca-n textele bacoviene. Ori, pentru un medic ce vine zilnic la serviciu şi are parte de priveliştea asta şi la sfârşit de lună scoate de pe card 800 de lei, mi se pare mai mult decât jignitor. Cum să nu aibă gânduri de ducă, când colegul său de facultate pune poze pe facebook cu spitalul din afară în care lucrează el? Dar când află că acesta e plecat în vacanţă în Caraibe, şi-a luat un apartament frumos, şi-a întemeiat o familie, are o maşină bună? Şi toate acestea din salariul lui de rezident adevărat european.

Aici chiria în apartamentele puse la dispoziţia rezidenţilor e 800 lei/lună, cât salariul. Dar nu mai mâncăm, nu ne mai îmbrăcăm, nu ne luăm bilet de tramvai? Nu mai vorbim de casă, masă, maşină, familie, astea-s lucruri omise de ţara noastră. Rezidenţii vor să facă treabă, să-şi facă meseria, nu pleacă de dragul străinătăţii să lucreze printre străini, dar dragoste cu forţa nu se poate, cum nici patriotismul, dăruirea şi pasiunea nu prea ţin de foame.

(Visited 67 times, 1 visits today)

9 thoughts on “Vrem medici! Nu oferim nimic!

 1. 0
  0

  Chiar mai ieri am vazut un reportaj despre o comuna franceza care vroia neaparat medic. Din lipsa de medici francezi (ca astia nu vor zone rurale ca e mult de mers cu masina) , primarul a investit mai mult de 20 de mii de euro pentru a-i asigura medicului roman proaspat recrutat conditii (cabinet modern ,birou , casa 100mp fara chirie in primul an pentru el si familie , asigurat scolarizarea si loc de munca nevesti-sii). Dar , romanul cu pricina a dat bir cu fugitii in doar 4 luni de zile , a disparut din comuna lasand doar un bilet primarului (cu o zi inainte) cum ca neveste-sii ii era dor de tara , si astfel s-au volatilizat. Cetatenii erau nedumeriti , ca spuneau ca erau cumsecade iar primarul dezamagit ca operatiunea a fost un fiasco. Din spusele lui , era gata s-o aduca si pe soacra-sa daca era necesar . Pacat ca nu dam dovada de mai multa seriozitate.

  0
  (Visited 67 times, 1 visits today)
 2. 0
  0

  Aici deja tine de bunul simt, care, din pacate, lipseste la multi intelectuali.

  0
  (Visited 67 times, 1 visits today)
 3. 0
  0

  Mai avem mult de luptat pana cand ajungem la nivelul tarilor din occident. Simpla vaicareala nu este suficienta. Ar trebui sa gasim si solutii…

  0
  (Visited 67 times, 1 visits today)
  • 0
   0

   Cata vreme cetateanu’ lambda va continua sa dea plocoane in stanga si-n dreapta ,nimic nu se va schimba . Parerea mea e ca de la coruptie porneste totul (si salariile mici ale medicilor , si invatamantul deficitar , si toate lacunele in politie si politica ,si lipsa de echipamente in institutiile de stat etc.) Solutia o avem , dar e foarte greu de pus in practica deoarece pentru a beneficia de atentia cuvenita ,plocoanele sunt necesare. E un cerc vicios.

   0
   (Visited 67 times, 1 visits today)
  • 0
   0

   Pe langa faptul ca vaicareala nu e suficienta, e si inutila. Nu cred ca nu exista solutii…

   0
   (Visited 67 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *