Turul ciclist al orașului Tg. Frumos, a fost un real succes


Azi a avut loc prima ediție a turului ciclist al orașului Tg. Frumos, organizat de Școala Garabet Ibrăileanu, reprezentată de domnul profesor Butnaru Petru.
De la început am să spun: Bravo! Bravo! Bravo! Felicitări! Felicitări! Felicitări!

Pentru prima ediție, organizarea a fost foarte bună, oamenii minunați, iar copiii foarte încântați.

A existat poliție, ambulanță, spațiu de parcare biciclete, spațiu de plecare și sosire, loc delimitat de desfășurare a celorlalte concursuri și premiere.
Spun, celorlalte concursuri, pentru că turul ciclist a fost doar o parte din surprizele zilei ce m-au încântat și înveselit pe mine, darămite pe copii.
Practic, pe parcursul a patru ore, toată lumea s-a distrat, relaxat, și a zâmbit alături de copii. Pe lângă turul de biciclete, au mai fost organizate alte patru concursuri, după cum urmează:

1. Proba de echilibru

Doi copii se urcau pe două navete și trăgeau de o sfoară. Cine cădea, pierdea. Cel ce rămânea, concura cu alt copil și tot așa. La final, cel ce rămânea pe navetă câștiga. Premiul era o minge de fotbal.

2. Prinderea baloanelor cu apă

E un joc de echipă, în care echipa câștigă sau pierde. O echipă e formată din doi copii dispuși față în față. Ei aruncă de la unul la altul un balon umplut cu apă. Dacă unul din ei îl scapă, pierde echipa. Au concurat vreo 20 de echipe, așa că învingătoare a ieșit doar una.

3. Parahul de apă

Fiecare copil ține în mână o farfurie de plastic pe care se află un pahar de plastic plin de apă. Cine ajunge primul în celălalt capăt al terenului cu paharul intact, câștigă. Nu era voie să se atingă paharul. Doar farfuria. Simplu și distractiv.

4. Cheia norocoasă

Există un singur lacăt și o mulțime de chei, din care doar una se potrivește. Cheile sunt aruncate , copiii le adună de pe jos. Norocosul ce deschide lacătul câștigă. Foarte funny!

5. Turul ciclist

Un turul Franței, sau Giro de Italia în miniatură. Cu reguli, poliție în față, ambulanță în spate, traseu stabilit, mers în pluton, biciclete și oameni fericiți.
Având în vedere că această zi a fost dedicată copiilor cu vârste cuprinse între 6 și 11-12 ani, traseul a fost de doar 4 km, dar la final se citea zâmbetul și fericirea pe fețele lor ca și cum ar fi urcat Transfăgărășanul.

– Tati am făcut 4 km, îți dai seama?
– Da Sebi, bravo, dar ai făcut tu și peste 20.
– Da, dar nu e ca aceștia 4.

Cam despre asta e vorba. Copiii s-au simțit ca niște super eroi! Toți râdeau și erau fericiți. Premiul cel mare a fost o bicicletă pe care a câștigat-o o fetiță. Toți s-au bucurat, toți au aplaudat-o. Sebi mi-a zis: Tati, eu mă bucur că a câștigat acea fetiță bicicleta. Eu nu am vrut să câștig pentru că eu am bicicletă. Poate acea fetiță nu avea.
Cum să nu te bucuri, ca părinte!

Azi am simțit că orașul nostru mic a prins viață. S-a organizat ceva frumos și de succes pentru prima dată. Mesajul a fost clar: Faceți sport, indiferent că e ciclism sau altceva. Încurajați-vă copiii să fie activi fizic, pentru că o minte sănătoasă poate excela într-un corp sănătos și viceversa.
Într-o lume plină de net, conexiune, facebook, tablete, PC-uri și alte gadgeturi, sportul e lăsat pe planul doi din păcate.

E foarte greu să lucrezi cu adulți, ce să ma zic de copii. Oameni ca domnul Butnaru sunt rari. Ca să organizezi așa ceva trebuie să ai în primul rând curaj și dragoste de copii, apoi inițiativă, spirit și calități organizatorice. Dorință de implicare, de ieșire din anonimat, sacrificiu și putere de stăpânire și dirijare a situațiilor neprevăzute sunt iarăși calități rare.

Închei cum am început: Bravo! Bravo! Bravo! Felicitări! Felicitări! Felicitări!
Pentru poze dați click AICI.

(Visited 106 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *