Superblog: Consumul de energie poate fi redus

Codruț locuia cu mama lui întrun apartament modest din provincie. Tatăl său era plecat la muncă în Spania. Bani trimitea puțini și rar. Nu îi mergea prea bine nici lui acolo în străinătate. Mama lui Codruț era vânzătoare la un chioșc de pâine. Câștiga minimul pe economie și se descurcau greu. El era elev în ultimul an de liceu. Avea de învățat pentru bacalaureat și chiar se concentra pe asta.

Pe biroul lui erau multe cărți, caiete, pixuri, un calculator, o imprimantă, niște boxe și o veioză. Studia zilnic, ca să ia BAC-ul cu notă mare să poată intra la o facultate bună, cu bursă, ca să nu mai fie nevoit să-i ceară mereu mamei bani. Din această cauză stătea la birou până târziu în noapte, căuta informații pe internet, lista referate, subiecte de examen sau urmărea diverse tutoriale.

Întro zi, mama lui Codruț, plângea în bucătărie. Băiatul o vede și o întrebă ce a pățit. Mama îi întinde o foaie. Era factura la curent. Soldul era mult peste salariul ei. Pe lângă consumul mare de kw, mai era și regularizarea de vină. Atunci Codruț, s-a simțit neputincios și poate vinovat. I-a promis mamei că va reduce semnificativ consumul de energie al biroului său, locul cu cel mai mare consum energetic din casă.

– Cum mă, cum mă Codruț ai să faci asta? Nu mai înveți, te izolezi, ai să furi curent!?
– Nu mamă, găsesc eu o soluție, o îmbărbătă el.

Plecă mâhnit de lângă mama lui și se așeză la birou. Se uită la el și se gândi. Întrun final adormi pe fotoliu de atâtea gânduri. În somnul lui visă frumos. Se făcea că alerga pe o câmpie verde, prin soarele arzător de vară, iar la un momendat se întâlni cu un bătrân cu barbă mare și albă. Nu era Moș Crăciun, pentru că era vară.

– Să trăiești tinere, dar unde alergi așa. Cine te fugărește?
– Nimeni, doar că vreau să uit de greutățile vieții, spuse Codruț.
– Greutăți la vârsta ta? Ce te apasă?
– Mama n-are bani să plătească factura la energie electrică, iar cel mai mare consum îl are biroul meu, așa că mă simt vinovat, mai ales că am văzut-o plângând din cauza asta.
– Hmm…zise moșul scărpinându-și barba deasă. În cazul acesta trebuie să mergi la judecată, vino încoace, și-l prinde pe Codruț de mână și- trage spre el cu putere.
– Aaaa visez, aa visez….
– Ce e mă copile, ce țipi așa, intră mama speriată în camera lui. Ce avizezi?
– Avizez am spus, ciudat, cred că am ațipit și am visat ceva.

Codruț intră pe net și scrise avizez pe google. Îi apăru pagina www.avizez.ro. Inspirat de reducerea consumului de energie al unei clădiri, foarte amănunțit explicat pe site, se încăpățînă să reducă și el consumul la biroul său. Astfel, își vânduse calculatorul, imprimanta și boxele, iar cu banii obținuți își cumpără un laptop la mâna a doua. Veiozei îi puse un bec economic, iar în loc de boxe, folosea căștile de la telefon când avea nevoie să audă ceva. De impimantă îi păru cel mai rău, dar oricum ieșea mai ieftin dacă lista în oraș. Cu asta a reușit să obțină, practic, un certificat energetic ieftin al biroului său.

Următoarea factură la curent i-a adus tot lacrimi mamei lui, dar de bucurie.
– Cum ai reușit mă copile?
– Am făcut o termografie a biroului meu și am redus consumul, zise Codruț vesel și mândru de el.

Articol scris pentru SuperBlog 2015!

(Visited 39 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *