Scrisoare către Cătălin Măruță

maruta
Mă uitam cu plăcere la emisiunea ta de pe TVR2, Tonomatul DP2. Era o emisiune despre muzică și cântăreți. Invitai vedetele momentului, le puneai întrebări decente, despre cariera muzicală și le lăsai să cânte. Te invidiam pentru faptul că vorbeai face-to-face cu idolii mei muzicali autohtoni. Eu îi aveam doar sub formă de postere lipite pe pereți. Erai un adolescent model, deștept, cult, vesel, echilibrat și rebel. Purtai plete, șapcă, blugi și cămașă descheiată peste tricou. Erai respectuos și modest. Aveam ce exemplu să iau de la tine.

Ai plecat la ProTv după un timp și ai început emisiunea Happy hour. Era o emisiune de divertisment, unde umorul de calitate era la el acasă. Invitații tăi, actori, artiști, trupe, formații, oameni de cultură sau știință, făceau un show incredibil. L-ai avut invitat și pe Eric Braeden, îți amintești? Mă relaxa și binedispunea emisiunea ta. Simona Gherghe, concurenta ta de la Acces direct începuse să mă dezguste cu emisiunea ei. Avea invitați doar țigani sau maneliști, mereu puși pe scandal. De Mădălin Ionescu nu mai aduc vorba, nu mi-a plăcut niciodată și nu l-am clasificat vreodată ca un jurnalist de calitate.
Treptat subiectele dezbătute la Happy hour nu mai corespundeau cu numele emisiunii. Te-ai axat mult pe oameni necăjiți, văduve, violate, jefuite, părăsite sau țepuite. Dar nu ca să-i ajuți în vreun fel, ci ca să faci un show murdar, să râzi de ei, de soarta lor, să-i faci de râs, să profiți de necazul lor. Ai început să devii pe alocuri impertinent cu întrebările, te băgai prea mult în viețile personale ale invitaților, uneori erai chiar grosolan în exprimare. Am zis că o să treacă, poate ai avut un moment de slăbiciune, dar gluma se îngroșa de la o zi la alta. Până într-o zi, când, ori ți-ai dat tu seama, sau cineva ți-a atras atenția, că numele emisiunii nu mai corespunde deloc cu formatul.
Atunci a apărut La Măruță. Aceeași Mărie cu altă pălărie. Maneliștii își făceau subtil prezența. Câte unul, câte doi, dar aproape că nu mai era emisiune fără un reprezentant de-al lor. Mă simțeam umilit, pentru că ai început să copii de la Antene. Nu credeam că ProTV se poate umili în așa hal. Politica și prestigiul trustului Media Pro nu ar fi trebuit să-ți de voie să copii de la concurența mult mai slabă.
Chiar mi-aduc foarte bine aminte când o aveai invitată pe marea actriță Rodica Popescu Bitănescu, o doamnă a teatrului și culturii românești, dar ca un grosolan ce ai fost și ești, ai întrerupt-o dintr-o discuție pentru că trebuia să cânte Arian Minune sau Vali Vijelie. Nu mai rețin numele acestor ultime personaje, dar oricum categoria din care făceau parte este cea a maneliștilor. Nu mai zic de Bianca Drăgușanu, eram confuz la un momentadat dacă e invitată sau colegă cu tine.
În ultimul timp mă dezguști, tu și emisiunea ta. Ce promovezi tu, e incultura, țigănia, mizeria, scandalul și haosul. Nu te mai urmăresc de mult, sar peste butonul 3 al telecomenzii între orele 5 și 7 seara. Câteodată dau pe Știrile ProTv la 5 minute trecute după 7, ca să fiu sigur că nu te văd, sau mai rău, să văd vreun manelist. Prefer să nu văd știrile de la început, decât să văd chiar și pentru o secundă emisiunea ta.
Credeam că desenele animate de pe Cartoon Network și filmele de după 10 seara în care mai vezi cîte o țâță sunt nerecomandate copilului meu. M-am înșelat, prefer să-l las la acestea două dar să îi interzic emisiunea ta. Apropo, pe David îl educi în spiritul și inteligența invitaților tăi? Îl pui să asculte muzica lui Guță, Mexicanu și “prietenul nostru Florin Salam”?
Nu te simți penibil atunci când îi dai legătura Andreei Esca?

(Visited 147 times, 1 visits today)

2 thoughts on “Scrisoare către Cătălin Măruță

  1. 1
    0

    Si cand ma gandesc ca emisiunile astea sunt cumva cerute de catre public, ma ia cu greata la stomac. Vorba ta, un san la vedere e de un milion de ori mai okay pentru un copil decat ce se intampla in emisiunea lui Maruta.

    0
    (Visited 147 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *