Recenzie carte: Jinan – Am fost sclava Daesh

Ultima carte citită a fost cea din titlu. Am găsit-o în cărți play, pe telefon, am citit mostra gratuită și apoi am cumpărat-o negreșit contra sumei de 25 lei.
Este o carte fascinantă, care te ține în suspans, te prinde de la început până la sfârșit.
Jinan este o fată kurdă, răpită de gruparea Stat Islamic (Daesh, se cheamă la ei). A stat captivă 3 luni, dar a reușit să evadeze. Cu un curaj incredibil a acceptat să povestească ceea ce se petrece în interiorul cercului de jihadiști și astfel a văzut lumina tiparului această carte.

După părerea mea, gruparea de cretini, stat islamic, nu este altceva decât un altfel de holocaust ce se petrece în timpurile moderne. O gloată de fanatici religioși, vânează populațiile creștine care cred în altceva decât în alahul lor. Au implementată în creierele lor aluneacoase ideea că dacă ucid persoane ce nu cred în alah, vor ajunge ei în paradisul p..ii. Că așa scrie în cartea lor de povești horror intitulata coran și așa e bine, să instaureze ei nu știu ce califat.
Se aseamănă mult cu fanaticul de Hitler ce dorea să purifice rasa ariană, ucigând în dreapta și în stânga tot ce nu avea ochi albaștri și păr blond.

Atrocitățile comise de islamiști le cunoaștem, fata asta le-a trăit, însă cartea m-a fascinat și datorită unor obiceiuri de-ale kurzilor, popor pașnic, ce cred într-o religie apărută înainte de Hristos. Partea cu credința și religia mă interesează foarte puțin, spre deloc, însă obiceiurile, concepțiile și rituarile lor imperative m-au impresionat, spre șocat.
Ia să vedeți după ce reguli se ghidează kurzii în Mileniul al-III lea:

1. Copiii (fetele) trebuie să arate supunere față de părinți, în special față de tată prin puparea mâinilor acestuia.
2. Tatăl decide cu cine se mărită fata. Nu contează sentimentele, dorințele, dragostea. Așa zice bătrânul, așa faci, dragă viitoare mireasă kurdă.
3. Mirele ales de tatăl viitoarei mirese, musai să vină cu zestre, în special de natură bănească cât mai substanțială.
4. În ziua nunții, lucrurile miresei, fosta fată mare, se ard în curtea părintească.
5. După 14 ani fata se mărită. Cu cât trece timpul, cu atât n-o mai ia nimeni.
6. Dacă fetei nu îi place băiatul ales de tacsu și ea fuge cu altul, e grav. Tatăl ei vine cu gașca peste ei și chiar folosesc violența fizică.
7.Căsătoria este oficiată de șeic. Kurzii îl consideră un om sfânt ce poate trata boli fizice și psihice. Ei cred că șeicii își transmit puterile pe cale ereditară.
8. În zilele nunții, mireasa stătea închisă în casă, într-o cameră întunecată, timp de 3 zile, fără apă și mâncare, în timp ce mirele cu invitații petreceau. După cele trei zile, acesta putea veni “să-și iubească” mireasa.
9. Femeiea violată este respinsă de comunitate și de familie. Multe fete ce au fost violate se sinucid pentru că nu suportă presiunea psihică la care sunt supuse.

Mai sunt, dar astea mi-au atras atenția în mod deosebit. Ce am înțeles eu din acestea: femeia trebuie să fie mereu supusă. Trist și revoltător, dar al naibii de adevărat!

(Visited 56 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *