Profesoară de engleză care nu ştie engleză

english
Cum vine asta? Să înveţi pe alţii ceva ce nici tu nu ştii. E un paradox, o aberaţie, un defect de sistem ce se răsfrânge asupra unor copii nevinovaţi. Copii care, au fost loviţi odată de destin, prin faptul că s-au nascut în sărăcie şi mizerie, acum mai primesc o lovitură din partea şcolii, a sistemului de învăţământ în general, care parcă are ca scop şi target producerea de analfabeţi.

Eu ştiam că eşti analfabet dacă vezi şcoala numai pe dinafară, nu şi dacă participi la orele didactice ţinute de profesori. Dar timpurile s-au schimbat.

ProTV-ul are o campanie interesantă “Fără carte, fără viitor”, ce scoate la lumină defectele majore ale învăţământului românesc, care începe să producă efecte negative în zonele rurale, deocamdată. Copii de clasa a V-a care nu ştiu să-şi scrie numele şi mai nou profesori care nu stăpânesc materia ce o predau elevilor. Cum s-a ajuns aici e destul de simplu de aflat dacă ne uităm puţin înapoi, din 1989 până azi. Nu mai vorbim de înainte de 1989, pentru că atunci se făcea carte. Multă, stufoasă, greoaie, dar se făcea. Bunicămea are două clase şi ştie să scrie şi să citească şi acum la 75 de ani.

După ’89 ştim cu toţii că, corupţia în România a luat amploare. Timid la început, dar acum a ajuns chiar nesimţită. Moda ca toţi trebuie să aibă liceu şi facultate s-a instalat repede, aşa că s-au mai construit şi “acreditat” licee şi facultăţi particulare. Afluxul de tineri ce doreau să înveţe a luat statul român pe nepregătite, astfel a apărut învăţământul privat, dar evident, acreditat de stat. Nu era de ajuns că tinerii să intre toţi la facultăţi, musai să şi termine cu diplome. Păi cum, să rămână profesorii fără catedră completă? Lasă, dacă elevul ştie de nota 4, proful îi pune 5 că dar din dar se face rai.

Uite că raiul ăsta s-a transformat în iad pentru copiii de la ţară care, chiar doresc să înveţe carte, să scape din mizeria şi sărăcia în care s-au născut, dar de la cine? De la profa de engleză care nu ştie engleză? Păi cum să ştie dacă sistemul şi statul, i-a permis să treacă prin şcoală ca lebăda prin apă. Cu pseudoexamene şi pseudonote. Credea că a făcut o afacere la acea vreme. A luat dimploma şi ţuşti la catedra de la Vaslui. Că ăia şi-aşa îs proşti, ce le trebuie lor engleză. Pentru dat cu sapa şi rânit la vacă nu trebuie limba engleză. Dar poate trebuie, ce dacă-i spune vacii “cow, you gave me milk and i am not hungry” şi-l aude vreun străin venit în vizită la Vaslui şi zice : “O my god, this farmer is so clever. Hey you, cowboy, come with me in America”. Şi aşa scapă copilul de sărăcie şi mizerie.

Copilul acela vine la şcoală să scape de vacă şi sapă, iar tu profesoatră de engleză care nu ştii engleză, ai menirea şi datoria să-l înveţi limba engleză. Nu te priveşte pe tine că el alege să dea cu sapa, menirea ta e să-l înveţi. Dar ca să-l înveţi trebuie să fi învăţat şi tu la timpul tău. Şi ce dacă-i de la ţară de la Vaslui, nu a ales el să se nască şi să trăiască acolo. Tu fă tot posibilul să plece de acolo. Dar stai, tu n-ai cum, pentru că eşti profesoara de engleză care nu ştie engleză.

Jenant, penibil, ruşine să-ţi fie, dar mai ales statului român care a permis să se întâmple asta!
Profesoara de engleză care nu ştie engleză

(Visited 135 times, 1 visits today)

One thought on “Profesoară de engleză care nu ştie engleză

  1. 2
    0

    Parca mi-e rusine mie de rusinea profesoarei ca nu stie engleza,nici macar alfabetul nu-l stie! 🙂

    0
    (Visited 135 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *