Pătimiri şi iluminări din captivitatea sovietică. Citeşte!

Vă propun un exerciţiu de imaginaţie:

Sunteţi tânăr, pe la vreo 27 de ani, absolvent de facultate, să zicem Filosofie, cu un post de profesor de liceu intr-un oraş, sa zicem Bucureşti. Aveţi o viaţă liniştită, le predaţi elevilor, le puneţi note, scrieţi articole în ziare, poezii, cărţi. Dar, într-o zi primiţi acasă o scrisoare să vă prezentaţi la cea mai apropiată unitate militară. Obligatoriu! V-aţi prezentat, vi se dă uniformă, puşcă, 100 de oameni în subordine şi sunteţi trimişi pe frontul de luptă. Fără să vă luaţi lucruri personale de acasă, sau la revedere de la mamă, tată, soră, frate ori soţie.

Ei, cum e? Înfiorător, vă spun eu, numai gândindu-mă la aşa ceva, dapăi să mi se întâmple.

Cam aşa a păţit profesorul de limba română, Radu Mărculescu, concentrat pe front în anul 1942, în timpul celui de-al doilea război mondial. A fost luat de la catedră şi trimis pe front, să lupte împotriva ruşilor. Nemâncat, nebăut, nedormit, nespălat, obosit, epuizat, dormind sub cerul liber iarna, a rezistat războiului. Şi-a văzut oamenii, colegii şi prietenii cum mor, răpuşi de gloanţe, foame ori frig.

În iarna anului 1942, în timpul bătăliei de la Cotul Donului, Radu Mărculescu este luat prizonier la ruşi şi trimis în diverse lagăre de muncă. Nouă ani a stat prizonier la ruşi, timp în care a muncit pe brânci, a făcut foamea, a îndurat frig, purici, mizerie, şobolani, insulte.

Tot ce scriu eu aici se regăseşte într-o lectură mai mult decât interesantă şi captivantă, în cartea intitulată “Pătimiri şi iluminări din captivitatea sovietică “, scrisă de însuşi Radu Mărculescu.

Dacă citiţi această carte nu vă veţi mai plânge că vi-e foame fix la 12:00, că aţi transpirat, că vă mănâncă nasul, că cearsaful nu miroase a balsam de iasomie, că borşul din farfurie e prea acru ori că părinţii vă sâcâie prea mult.
La câte a îndurat acest om, timp de 9 ani, nemulţumirile noastre zilnice sunt egale cu zero.

Citiţi cartea şi nu veţi regreta!
marculescu-radu-patimiri-si-iluminari-din-captivitatea-sovietica

(Visited 56 times, 1 visits today)

One thought on “Pătimiri şi iluminări din captivitatea sovietică. Citeşte!

  1. Pingback: Retrospectiva 2014 | CRONICARUL

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *