Obrăznicia pământului

Cine a donat pentru bolovanul lui Brâncuşi, intitulat şi Cuminţenia pământului, îşi poate lua banii înapoi, dacă vrea.
Cele 6 milioane de euro pe care spera statul să le strângă, au fost de fapt un milion şi un pic. Aşa că, statul, dragul de el, returnează banii…la cerere. Cine nu-i vrea vrea, să fie sănătos, să-şi pună pofta în cui, bugetul de stat are oricând nevoie de suplimente.

Campanii, milogeli, actori şi persoane publice care implorau şi reaprindeau flacăra patriotică, toate astea ne rugau să donăm pentru o operă de artă. Brâncuşi e al meu, al tău, al tuturor, este nevoie de doar 6 milioane de euroi. Un fleac! În realitate fleacul s-a trasformat într-un flecuţ de doar 1 milion. Totul era aşa de simplu, donai prin sms, transfer bancar, prin emag, prin poşta română. Simplu şi rapid, numai să poţi dona minim 2 euro.
Cum suma nu s-a strâns, la început statul s-a bătut cu pumnul în piept că dispune de toţi banii pentru achiziţia chetroiului, apoi, uşor uşor (vorba cântecului) s-a răzgândit, şi-a reanalizat bugetul şi i-a dat cu virgulă.

Ceva trebuia să facă cu banii donaţi, dar parcă nici să-i returneze la fel de repede şi uşor cum îi primise, aşa că a găsit soluţia, de fapt două soluţii: îi dă înapoi la cerere, sau se duc la bugetul de stat.
Nu pot să calific asta, decât o strategie ieftină, impertinentă, sfidădoare şi plină de lipsă de respect pentru omul de rând. Adică, donezi uşor, donezi cu spor şi îi primeşti greu, spre deloc.

La cere, înseammă că trebuie să umbli pe drumuri, să stai la cozi, să depui cerere şi aştepţi câteva luni bune ca să-ţi recuperezi banii donaţi, altfel se duc la bugetul nesătul de stat. Pentru doi euro, nu ştiu câţi dintre donatori ar fi dispuşi să facă aşa ceva, dar statul e curvă şi ştie asta.
De ce să nu se returneze la fel de uşor cum s-au donat? Ai donat prin sms, ai reducere la factură sau cartelă luna viitoare, ai transferat din cont, ţi se transferă în cont, ai trimis prin mandat poştal, vine poştaşul cu suma la uşă. De ce să pierzi timp cu depunerea cererii!? Oare chiar este cineva bucuros că a donat chiar şi doi euro la bugetul de stat, la câte taxe şi impozite ni se impun lunar!?

Uite aşa, statul acesta, care ar trebui să ţină cu cetăţenii, i-a luat de proşti încă odată şi şi-a făcut un cadou frumos, de un milion de euro, cu ocazia alegerilor sau a sărbătorilor de iarnă.

hot

(Visited 27 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *