Nu mai claxonaţi bicicliştii

Îmi place să merg cu bicicleta, nu mult, dar e o activitate care-mi place. În limita timpului disponibil fac zilnic cam 20-25 km, iar în weekend îmi rezerv o zi pentru o tură de 70 km. Aşa am făcut şi ieri, un traseu de 70 km, pe asfalt, pentru că, am mai spus, pe dealurile, pajiştile şi prin pădurile de la noi, dacă mergi singur, rişti să te mănânce câinii. Am un MTB, nu e chiar de şosea dar merge fără probleme. Nici X6-le nu chiar de asfalt, dar merge.

Pericolul cel mai mare de pe şosea îl constiuie mulţimea de maşini care trec şi trec din toate direcţiile. Şi eu îs atent şi şoferii sunt atenţi, dar există câţiva, puţini ce-i drept, care sfidează unele reguli de trafic atunci când se întâlnesc cu un biciclist, cum aş fi eu de exemplu. Şi e nevoie doar de unul neatent şi sfidător care să provoace o tragedie.

Când merg cu bicileta pe asfalt, o fac cât mai pe margine posibil, dacă-mi permite starea drumului, ies şi-n afara părţii carosabile şi circul pe prundişul sau iarba de acolo. Nu fac scheme, nu mă dau în spectacol, nu merg pe mijloc sau mai ştiu eu ce alte manevre riscante, îmi văd de drumul meu de pe margine. Maşinile trec cu viteză pe lângă mine, dar eu n-am treabă cu ele, cum nici ele cu mine. Numai că, există unii şoferi care, deşi văd că eu merg cât mai pe dreapta posibil, de ce nu m-ar claxona ei, chipurile să mă atenţioneze, atunci când sunt în spatele meu.

Numai că ei nu ştiu faptul că mă pot speria, dezechilibra, şi aş ajunge foarte uşor sub roţile lor. De parcă pe stradă ar trece două maşini pe oră şi e musai să mă claxoneze ca să ştiu eu că-n spatele meu e o maşină. Ieri, în spatele meu era un astfel de şofer atenţionator, iar pentru el şi pentru cei ca el am următorul mesaj:

Unul asemănător şi pentru şoferii care nu păstrează distanţa laterală faţă de biciclişti. Tirul din clip, nu exagerez, mai avea câţiva centmetri şi mă atingea. Acolo m-am speriat foarte tare.

Filmarea s-a făcut cu un ATC Chameleon care filmează foarte bine, e făcută din plastic de calitate şi e made in USA, nu China sau Turcia.

(Visited 34 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *