Învăţământul nu e gratuit în România

resize2
Era odată poate, pe vremuri, când se făcea carte de-adevăratelea, când statului chiar îi păsa de şcoli, profesori şi elevi, dar, azi, nu. Statul plăteşte salariile mizere ale profesorilor şi chipurile le asigură o clădire unde să-şi desfăşoare activitatea, care de cele mai multe ori e vai de mama ei. Atât, nimic mai mult. Nu cărţi, nu rechizite, uniforme, excursii. Părinţii plătesc tot, chiar şi pe Moş Crăciun. Chiar şi pe copiii premianţi tot părinţii îi recompensează. Pe vremea mea, premiile I obţinute cu coroniţă erau acordate de stat şi constau în suficiente şi bune cărţi. Nu poţi spune că România oferă copiilor, viitorului, educaţie gratuită. E cea mai mare minciună. Şi asta se vede chiar de la grădiniţă, din prima zi, de la prima şedinţă cu părinţii.

Lista cu rechizite costă 200 de lei, caietele speciale vreo 100, iar în cursul anului apar cheltuieli neprevăzute. Şi asta dacă ai noroc ca juniorul tău să aibă o doamnă educatoare aşa cum are al meu. O doamnă!
Cei 200 i-am dat azi, restul urmează.

Sunt părinţi care nu-şi permit, care au doi sau trei copii la şcoală sau grădiniţă şi câştigă minimul pe economie. Ce să facă, să-i oblige să ţină minte ce văd la ceilalţi? Înseamnă marginalizare şi frustrare pentru acei copii.

La grădiniţă vine teatrul de aproximativ 2 ori pe lună. Nu ştiu cum e, dar copilului meu îi place. E super încântat de fiecare dată. Biletul e 5 lei. Mă credeţi că sunt părinţi care nu-şi permit să dea!? 5 lei, 10 lei lunar!!

Concluzia e că grădiniţa şi şcoala costă.Mult. Dar constituţia spune că e gratuit. Articolul 2 alin. 7 din Legea 1/2011 spune cam aşa: În România învăţământul constituie prioritate naţională. Cât de mincinos e acest aliniat? Cât de respectată este Constituţia României, cât de respectaţi sunt profesorii, elevii, copiii, părinţii?

De asta are mitropolitul Baniel salariu de bază 20000 lei, pentru că învăţământul e prioritate naţională. Bravo, frumos, elegant, cât de cât. Păi cum să nu fie preafericit cu aşa salariu.

(Visited 76 times, 1 visits today)

2 thoughts on “Învăţământul nu e gratuit în România

  1. 0
    0

    Nu e vorba de mârâitul părinților, cât e despre nevoile copiilor. Nu pot merge la gradinita sa stea p scaune si sa se uite pe pereti.

    0
    (Visited 76 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *