În parc…de dimineaţă

Azi am avut bucuria şi timpul necesar să petrec câteva ore în compania băieţelului meu într-un parc de joacă din municipiul Iaşi. Frumos amenajat, într-un spaţiu micuţ, cu două tobogane relativ noi, neuzate şi în stare foarte bună şi scrâncioburi în formă de căluţi, ursuleţi şi alte animăluţe drăguţe şi plăcute de copii. Pe jos era pietriş mărunt, pe alocuri pâlcuri de iarbă, la intrare trona impunătoare pancarda cu regulile de joacă şi intrare în parc. Nu le-am citit pentru că Sebi n-ar fi avut răbdarea necesară şi nici poze n-am făcut din acelaşi considerent.

Pe lângă toate astea, perfect adaptate lumii copilăriei, în parc am mai văzut peturi de bere, coji de seminţe, chiştoace şi pachete goale de ţigări aruncate la voia întâmplării. Având în vedere că ora la care eram cu copilul în parc era una matinală, am văzut şi două bănci “ocupate abuziv”. Prima bancă era ocupată de către un cuplu de tineri, foarte tineri, probabil chiulangii de liceu, ce se pupau de mama focului şi se atingeau prin zone mai puţin expuse lumii întregi, iar cea de a doua de către doi bărbaţi, unul cu o faţă de mahmur înrăit, iar celălalt cu tatuaje, tunsoare spre zero şi cercei în urechi, care fumau continuu şi sorbeau din câte o cafea de la tonomat. Aceste lucruri se întâmplau în văzul unei bunici ce a ieşit şi ea în parc cu nepoţica din dotare şi stătea liniştită pe o bancă vis-a-vis de cele două cu pricina.

Lucrurile acestea se întâmplă în România, stat membru UE, doar cu preţuri aliniate la standarde, în rest, bunul simţ, siguranţa naţională, curăţenia şi educaţia au rămas la acelaşi nivel de evul-mediu. Era greu să se instaleze nişte camere video în parc, monitorizate permanent? Firme de pază şi protecţie sunt destule, iar poliţişti inutili comunitari de asemenea. Dar aceştia se iau doar de boschetari, bătrâni şi copii fără apărare şi pleacă mulţumiţi acasă că a mai trecut “o zi de muncă”.

(Visited 22 times, 1 visits today)

2 thoughts on “În parc…de dimineaţă

  1. 0
    0

    Bunul simt a disparut complet. Daca candva mai era totusi un pic, ei bine… in zilele noastre este inlocuit cu nepasarea si indiferenta 🙂

    0
    (Visited 22 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *