Ferma de chinchilla, o afacere…macabră


Pentru cine nu știe, chinchilla, este un animal simpatic, o rozătoare, care se aseamănă cu veverița, iar blana ei e foarte căutată pentru hainele de lux.
E de talie mică, iar pentru o haină sunt necesare 100-130 de animăluțe. Trist, pentru mine, indiferent și profitabil pentru alții.

Prin natura meseriei stau de vorbă cu fermierii români, cei mici, care au până în 50 de ha pe exploatație.
Îi întreb de culturi, suprafețe, perioade de semănat și recoltat, animale deținute și ce mai ține de sectorul agrozootehnic.

Azi a venit un bătrânel, trecut de 80 de ani. Avea 1 ha de pământ pe care a cultivat lucernă. Îl întreb dacă are animale și-mi zice: Am șinla!
Nu am înțeles, așa că-l rog să fie mai explicit.
Șila, din acelea mici cu blană.

Aa..chinchilla, zic eu. Păi, alea îs de companie. Eu mă refeream dacă aveți vaci, oi, porci etc?

Nu, am 500 de șila. Îs ale băietului!

500??? Ce faceți cu ele?
Are băietu afacere, le vinde în Danemarca pentru haine de blană. Pentru bogătani.

Le vinde vii, întreb?

Nu, le juchește la Iași și trimite blănurile în Danemarca. Are contract.

Atunci, am căzut pe gânduri. Nu l-am mai întrebat mai nimic.
Mă gândeam că trebuie să fie groaznic să ai o astfel de afacere. Crești niște ființe simpatice și apoi le juchești de blană și le arunci corpul. Groaznic!

Măcar la vită, porc, pasăre, le consumi carnea, dar la chinchilla o arunci și te folosești doar de blană. Le omori pentru asta. Dacă ar avea și ele lână ca oile, alta le-ar fi soarta.

Să crești 500 de animăluțe și apoi să știi că sunt juchite, poate de vii (există destule filmulețe pe net care confirmă asta), pentru ca cineva să-și facă o haină…e dezgustător.

Dar, se pare că unii câștigă bani din asta, iar alții, ca mine, rămân doar cu gustul amar al unei afaceri susținută chiar de UE.
În zilele de azi când există numeroase materiale sintetice, care seamnănă mult cu naturalul, din care se pot face blănuri de calitate, mi-e greu să cred că mai sunt printre noi persoane care cresc șila și apoi își fac haine.

De ce nu procedează și aici la fel. Să folosească tot naturalul!

(Visited 108 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *