După 7 luni cu Opel Zafira

Cine mă citeşte ştie că din 2008 şi până în aprilie 2014 am condus un matiz. Cumpărat de nou, la preţ de 5000 de euro şi condus doar de mine.
Dar, din primăvara acestui an am zis că trebuie să trec la ceva mai mare. Nu mai sunt singur, am nevastă şi doi copii, iar matizul era adeseori insuficent ca spaţiu atunci când venea vorba de plecat la drum cu toată familia.
După cercetări destul de amănunţite, luând în calcul, pe lângă mărimea maşinii şi a spaţiului interior, consumul, preţul, întreţinerea, marca, m-am decis asupra unui Opel Zafira.

Model 2003, motor pe benzină de 1600 cmc, 101 cp, culoare gri, nerulat în România, adus din Germania.
Am cumpărat maşina în a doua zi de Paşte de la Bacau. Nu din târgul auto ci de pe internet. Eram axat pe altă maşină, care arăta mai bine în pozele de pe net, dar în realitate m-a cam dezamăgit, aşa că am ales-o pe asta ce o am.

De când o am au trecut 7 luni şi am deja o părere bine conturată referitor la această marcă şi acest tip de maşină.
E mare, înaltă, foarte spaţioasă şi destul de fiabilă. Ca orice maşină second cumpărată, pentru siguranţa mea am schimbat câte ceva la ea cum ar fi: distribuţia, filtrele, uleiul de motor şi de transmisie, antigelul, discurile şi plăcuţele de frână şi un ştergător care mi-a fost furat din parcare. Mi-am luat roţi noi de vară, cu jante de aluminiu originale de opel şi cotieră. Benzină pun aproape zilnic.

Se comportă foarte bine la drum, îmi place că e înaltă şi-ţi oferă, ca şofer, o anumită încredere şi atitudine atunci când o conduci. Nu sunt vitezoman de felul meu, aşa că nu ştiu cât ar prinde pe şosea. Ştiu că am trecut de 140 şi mai era loc. Dar, am zis nu.
Scaunele sunt mari, confortabile, reglabile, în spate pasagerii pot juca jocuri, chiar dansa dacă le place melodia de la radio-cd-ul original ce îl are maşina. Portbagajul e imens şi de asemenea reglabil. Înalt, lat şi adânc. Încap multe lucruri de diferite forme şi mărimi. Interiorul maşinii oferă senzaţia de spaţiu mult, nu există înghesuială sau picioare care nu încap sub bord.

Plasticul din interior e de calitate, durabil, volanul e solid, îmbrăcat în piele. Se vede mâna de neamţ!

Consumul e undeva în jur de 7%, depinde cum o calci şi de stilul de condus. Eu îs mai repezit, cu un stil de şofat mai sportiv şi îmi consumă 7%, uneori 7,5. Eu zic că e bine, având în vedere mărimea maşinii, motorul pe benzină şi condiţiile de condus de la noi.

Ca minusuri, deocamdată remarc un consum mic de ulei la 1000 de km, undeva la 200-300 ml, dar cartea tehnică spune că e normal, iar forumurile de asemenea. Am un vecin cu zafira care nu credea că acest model trebuie să consume ulei şi şi-a segmentat motorul. Tot îi consumă. Nu ştiu care-i cauza, nu-s mecanic, dar ştiam de acest inconvenient înainte de a o cumpăra. Aşa că, nu mă deranjează.
Alt minus nu am găsit până acum.

Este o maşină ieftin de întreţinut, piesele sunt foarte accesibile ca preţ, iar acesta a fost un factor pe care l-am luat prima dată în considerare înainte de achiziţie. Un cauciuc e 200 de lei, un filtru de benzină 20 de lei, kit-ul de distribuţie 250-300 de lei, un bec 10 lei, discuri de frână 140 lei/buc, set de plăcuţe 100 lei.

Din aprilie şi până acum am făcut în jur de 7000 de km şi nu am avut nici o problemă tehnică. Zic eu că am făcut o alegere bună. Este o maşină ce corespunde nevoilor mele. Am mai vorbit cu cineva ce are o zafira similară cu a mea de 7 ani şi nu se gândeşte să o vândă. Chiar de ar face-o, tot spre acest model s-ar îndrepta.

Asta-i:
zafira

(Visited 7,458 times, 6 visits today)

6 thoughts on “După 7 luni cu Opel Zafira

 1. Pingback: Retrospectiva 2014 | CRONICARUL

 2. Pingback: S-au schimbat planurile de mers la ţară | CRONICARUL

 3. 0
  0

  am si eu o zafira 1.6 benzina la fel ca a ta.. dif intre ele este ca eu am bagat 7500 de lei in ea si tot stricata este iar a ta nu prea are probleme . am ajuns sa schimb motorul cutia de viteze plus multe altele.. fara rezultat tot stricata este :)) mie unul mi se pare una dintre cele mai proaste masini pe care le am avut pana in mom de fata.. 🙂

  0
  (Visited 7,458 times, 6 visits today)
 4. 0
  0

  Salut baietii , am si eu un opel zafira 1.8 125Hp , ce sa zic , sunt foarte multumit de ea , este o masina buna , cum a zis si baiatu de mai sus preturile la piese sunt foarte accesibile si ieftine , o poti intretine fara probleme iar acum sa vorbim de forta . Fiind o masina maricica un monovolum de 7 locuri cel putin a mea de 1.8 benzina se seminte forta/puterea ce o da cand o calci . Salutare si numai bine va doresc .

  0
  (Visited 7,458 times, 6 visits today)
  • 0
   0

   Salutari.
   Tocmai am luat si eu un Zafira Elegance tot 1.8 16V 125CP motor EcoTech si imi consuma mult ulei…peste 0.5l la 1000km… Stie cineva care e cauza?

   0
   (Visited 7,458 times, 6 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *