Diesel vs Benzină

motor
Am avut numai maşini pe benzină, trei la număr. O dacia nova, un matiz şi acum un opel zafira. Am condus şi maşini diesel ca ford transit, logan, zafira. O umilă părere, proprie şi personală, despre aceste două tipuri de motoare am.

Un motor pe benzină e silenţios, rapid, sprinten şi nu te lasă în depăşiri. Consumă ceva mai mult decât dieselul, dar motorina e mai scumpă. O maşină pe benzină e mai ieftin de întreţinut. Consumabilele, piesele şi manopera sunt mai ieftine. Porneşte foarte uşor iarna. Dacă bateria e bună, la prima cheie o ia. Poluează mai puţin. Nu are turbină şi filtru de particule, două piese care se defectează destul de des mai ales atunci când se merge des pe distanţe scurte. La diesel se duc injectoarele dacă motorina nu e de calitate. Un injector pleacă de la 1500 lei pentru o maşină ieftină. Maşina are decât 4 injectoare. La benzinare se duc bujiile. Un set de 4 bucăţi e 100-200 de lei.

Dieselul consumă mai puţin. Acesta e principalul şi, poate, marele şi singurul avantaj al lor. Mai are uneori şi distribuţie pe lanţ ce nu se schimbă niciodată. În rest, e scumpă, puturoasă la demaraj, porneşte greu sau deloc iarna, face mult zgomot, se duc uşor injectoarele, turbina, filtrul de particule. Manopera e scumpă, piesele la fel. Taxa de înmatriculare pentru un diesel e de cel puţin două ori mai mare ca la un benzinar.

Voi ce preferaţi, diesel sau benzină?
Nu spuneţi GPL că tot benzină înseamnă.

(Visited 225 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *