De ce vreți să o pupați toți azi pe sfânta Parascheva, mâine pleacă undeva?


E mare sărbătoare și mai mare pelerinaj în Iașul nostru drag. Vin oamenii cu autocare, mașini, trenuri, din toată țara ca să se așeze la o coadă kilometrică și să aștepte. Adevărul că e ne cam place să așteptăm ajutorul social, pomana electorală, mila altora sau minunile așa ziselor sfinți.
Toți vor azi să pupe moaștele, de parcă ele ar pleca din Mitropolie în celelalte 364 de zile ale anului, așa că pot aștepta și câte 11-12 ore indiferent de vreme și condiții.

Pelerinii care stau la coadă la Sfânta Parascheva trebuie să aştepte în jur de 11-12 ore ca să ajungă să se închine la raclă.
UPDATE (13:38) Numărul pelerinilor care stau la coadă ca să ajungă să se închine la moaște a ajuns la circa 40.000 de persoane.
UPDATE (11:35): Numărul pelerinilor care stau la coadă la Sfânta Parascheva a urcat considerabil. Rândul este acum în dreptul Bisericii Lipoveneşti din Podul Roş.
TEXT INITIAL: Rândul este până în dreptul stâlpului 70. Pelerinii ascultă slujba la difuzoarele montate pe stâlpi. La standul cu ceai de la Facultatea de Teologie s-au dat azi, până la această oră, în jur de 500 de litri de ceai.
Sursa

Oamenii aceștia sunt văzuți de ceilalți, ce nu participă la așa ceva, sub două forme: martiri ai credinței și proști.

Puțini sunt cei ce iau situația ca atare: asta e credința lor, dacă ei așa consideră că e bine să stea, să aștepte și să creadă într-o viață mai bună dacă ating acea raclă, treaba lor, să fie rezistenți și succes în tot ce cer de la sfântă.

Majoritatea, vede cu ochi ceva mai critici. Niște proști, calici, puturoși, milogi etc etc. Aici sunt ceva mai mulți decât în cealaltă categorie. Că de ce stau, se roagă la nimeni, cred în niște oase, în timp ce popii se umplu de bani (aici și eu îs de aceeași părere). Cum să evoluăm cu asemenea dobitoci îndoctrinați, suntem vai de mama noastră din cauza lor.

Hopa! Brusc, s-a descoperit cauza condiției noastre ca țară bananieră europeană așa cum ne place să ne numim. Câteva zeci de mii de oameni decid viitorul României. Din cauza pupatului lor de moaște nu evoluează nimic în țara asta. Nu e absurd? Eu zic că da.

Treaba lor, stați oameni buni și pupați tot ce vreți de prin Iași dacă asta vă face să vă simțiți mai bine. În fond nu deranjați cu nimic, e viața voastră, sunteți liberi. Credeți, îndurați, treaba voastră. Atât timp cât nu faceți rău altora pentru împlinirea voastră, eu nu-s împotrivă, dar nici nu vă stimez sau vă dau un exemplu altora pentru asta. În fond, vorba lu’ Creangă: “Dac-ar fi să iasă toți învățați, după cum socoți tu, n-ar mai avea cine să ne tragă ciubotele”.

Ce nu înțeleg eu, e de ce azi? Sfânta e acolo tot anul. Nu e un semn de oarecare lipsă de civilizație?

(Visited 33 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *