De ce TVR-ul moare încet, dar sigur

tvr
Exceptând faptul că este o televiziune de stat, cu diverse interese politice, pe care o fură cine se ştie etc., motivele sunt altele din punctul meu de vedere.
În primul rând eu văd la TVR calitate, o însuşire destul de puţin luată în seamă în România noastră modernă. Emisiunile şi ştirile sunt cu totul altele faţă de televiziunile gen Antena 1 sau Pro TV. La TVR văd ştiri adevărate, care ar trebui să intereseze orice cetăţean cerebral al acestei ţări. Ştiri despre politică, despre agricultură şi sănătate, despre sport adevărat. Nu sport din acela protevist sau antenist, în care Gigi Becali taie porcul, pîrţul Cristea se plimbă cu păpuşi gonflabile prin Dorobanţi, Borcea face copii, iar Simona Halep are un iubit. La TVR nu am văzut aşa ceva. Am văzut ştiri concentrate pe fotbal, handbal, tenis, ciclism, pe sportul în sine.

La fel şi cu emisiunile. N-am văzut la TVR pe Guţă, Puţă, Măruţă, Salam, Bianca, Mexicanu sau mai ştiu eu ce bube ale inteligenţei umane. La TVR am văzut emisiunea “Garantat 100%” prezentată de Cătălin Ştefănescu, un om de o cultură cum rar întâlneşti, ceva care Măruţă nu are şi nici nu va avea vreodată. Cătălin Ştefănescu are invitaţi de seamă în emisiunea lui, de la actori, oameni din politica europeană, oameni de operă, scriitori şi regizori, oameni de la care avem ce învăţa şi pe care putem să-i urmăm ca exemplu. Şi vorbeşte frumos, elegant, cu un bogat vocabular, râde şi face glume inteligente şi discrete. Nu ca Gâdea, care o ia la per tu pe domana Angela Gheorghiu şi se oferă să o ţină în braţe pe scaun. Boule ce eşti!
Eugenia Vodă are emisiunea “Profesioniştii” cu invitaţi de calitate din toată lumea şi din toate domeniile.

La TVR există emisiunea “Exclusiv în România” prezentată de Cristian Tabără. Ne arată locuri şi oameni minunaţi din România. Nu prezintă, laudă şi recomandă ca răsuflaţii de protevişti litoralul bulgăresc, care e mai puţin aglomerat şi mai frumos ca al nostru.

La TVR există emisiuni despre istoria noastră, despre cele două războaie mondiale, despre lagărele de concentrare, despre Stalin şi Hitler. Cu poze şi filme autentice, vechi, în alb negru. Emisiuni din care un copil are ce învăţa şi care îl îndrumă pozitiv prin viaţă.

Pentru cei cu adevărat credincioşi, există emisiunea “Universul Credinţei”, care ne învaţă şi ceva istorie a religiilor, un domeniu cu totul diferit faţă de ce se predă la şcoli sau ce zic popii prin biserici.

Agricultura este tratată cu seriozitate prin cele două emisiuni “Ferma” şi “Viaţa satului”. Fermieri de succes, profesori, doctori în agricultură ne învaţă tainele acestui domeniu, agricultura. Nu porcării proteviste gen Ferma vedetelor.

Şi totuşi TVR-ul e pe moarte. Pentru că în ţara asta nu se mai pune accent pe calitate. Oamenii de calitate au plecat de aici,iar tinerii, dacă n-au suport şi educaţie solidă şi responsabilă, vor vedea în aceste pseudovedete de la antene şi proteveu modele de viaţă. Vor asculta manele, vor scuipa semniţe pe stradă, se vor înjura ca la uşa cortului, vor vrea ţâţe şi buci mari în detrimentul creierului şi vor privi cărţile ca pe nişte foi aruncate între coperţi care nu le transmit nimic.

Şi nu ştiu ce e de făcut, omul e liber să aleagă, dar parcă din 10 rele şi una bună, câţi fac alegerea corectă?

(Visited 53 times, 1 visits today)

4 thoughts on “De ce TVR-ul moare încet, dar sigur

 1. 0
  0

  1. oamenii nu se pot uita doar la documentare.

  2. nu, tvr nu inseamna calitate. calitate ce face DIGI, if you ask me.

  0
  (Visited 53 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *