De ce pleacă medicii din țară

Sunt câteva motive principale pentru care medicii aleg să profeseze în altă țară decât România:

1. Salariile

E rușinos și umilitor pentru un medic tânăr să încaseze lunar 1500-2000 de lei. După 10-12 ani de studiu și o meserie foarte importantă pentru o societate civilizată, să aibă 400 de euro lunar, e jenant. O casieră de la Lidl, un tractorist sau un necalificat de pe șantier are cam tot pe aici, ceea ce nu e corect.

2. Condițiile din spitale

Sunt secții de spital care s-au mai renovat, au mai primit ceva aparatură, însă unele chiar sunt jalnice. Pereți vopsiți cu 40 de ani în urmă, linoleum vechi și jegos pe jos, paturi și toalete ruginite, gândaci și alte minuni, nu pot ține un medic acolo nici dacă îi dai 1000 de euro, nu 400. E frustrant, obositor și deprimant să lucrezi într-un astfel de loc, iar în final alegi să pleci.

3. Personalul din spitale

Din punctul meu de vedere, dacă aș fi medic, acesta ar fi pe locul 1, în fața salariului. Nu aș putea să lucrez într-un colectiv “bolnav” pentru nici un fel de salariu. La muncă trebuie să vii de plăcere, să te înțelegi cu colegii, să înveți ceva nou și să pleci acasă așteptând cu nerăbdare a doua zi de serviciu.
Prin secțiile din spitale nu prea e atmosfera aceasta.
Dimineața la raport medicii sunt făcuți incapabili și proști, de către dumnezeii sănătății, acei profesori șefi de secție. De parcă nu ar lucra cu intelectuali, țipă, amenință, umilesc și creează de la primele ore ale zilei o stare de tensiune. Soția mea de când face stagiul de neonatologie nu a venit o dată zâmbind de la serviciu. Numai tristă, abătută, plânsă de cele mai multe ori și chiar cu dorința de a se lăsa de meseria de medic.
Nu e normal ca după ani de studiu, să ajungi să fii înjurat și umilit ca la ușa cortului, să ți se reproșeze că primești prea mulți bani pentru ceea ce faci, sau că nu te numești medic. O viață ai și nu merită să o trăiești în stres.

4. Lipsa locurilor de muncă

Se scot sute de locuri anual la concursurile de rezidențiat. Studenții învață, termină rezidențiatul și apoi…ce?
Unde să lucreze dacă locuri în spitale nu se scot, deși paradoxal e deficit de medici. Numai la noi se poate întâmpla așa ceva, să ne plângem că pleacă doctorii, dar nu se face nimic pentru a le asigura locuri de muncă, pe când străinii îi primesc cu brațele deschise și cu respect. Mulți fac a doua specializare, iar în final tot părăsesc țara, asta dacă nu pupă vreun cur de șef de spital, sau nu au pile serioase.

5. Stresul

Nu cred că există în România, om mai stresat decât un medic. Muncește ca un rob, are o mare responsabilitate, se poate îmbolnăvi de sida, TBC, streptococi, o gardă neplătită durează 24 de ore la care se adaugă încă 8 ore de lucru. Ajunge frânt acasă, iar a doua zi i se reproșează cât de prost și idiot este. Totul pentru 400 de euro lunar.

Așa își alungă România medicii din țară. Politicienii promit, noi votăm și lucrurile rămân la fel.
doctor

(Visited 131 times, 1 visits today)

4 thoughts on “De ce pleacă medicii din țară

 1. 0
  0

  Nici noi nu mai votam… Nu știu ce să spun, sunt prea multe de schimbat. Nu ne respectăm unul pe altul, medicul ăla care suporta atât de multe, nu e respectat nici de superiori și nici de pacienți. Am auzit vorbindu-se urât despre cadrele medicale de atât de multe ori, toți sunt etichetați, doar din cauza unora.

  0
  (Visited 131 times, 1 visits today)
 2. 0
  0

  Se vorbeste urat despre cadrele medicale batrane (da asa le numesc batrane, nu in etate) formate in sistemul comunist, care nu stiu a respecta pe nimeni si se cred dumnezeii medicinei, iar medicii tineri sunt sclavii lor. De aici trebuie sa inceapa schimbarea, nu sa asteptam de la un partid sau om politic sa ne bage bunul simt in cap.

  0
  (Visited 131 times, 1 visits today)
  • 0
   0

   Sigur că de aici ar trebui sa pornească. Poporului român – și cu tot respectul, îmi asum ceea ce spun-ii lipsește cultura, bunul simt, educația.

   0
   (Visited 131 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *