Dacă ai mașină, trebuie să știi mecanică

opel
Înainte, la școlile de șoferi se făceau cursuri de mecanică. Acum nu se mai fac, sau nu se mai pune accent pe ele, că doar nu mai avem dacii să poată fi reparate în drum. Dacă ți se strică mașina o duci la service și gata. N-ai ce-i face tu, așa că nu ai nevoie de cunoștințe de mecanică.
Nimic mai fals! În România, dacă ai mașină, e musai să cunoști mecanică, nu ca să îți poți repara singur mașina, ci să știi ce să-i ceri mecanicului să facă.

Da, pare ironic, dar tu ca posesor de autoturism, dacă mergi la 99% din service-urile auto din România și întrebi: Am un sunet ciudat la compartimentul motor și nu știu de la ce e.
Ridică capota. S-a dus turbina.

Și uite așa pleci acasă cu un gust amar că trebuie să scoți 30 de milioane din buzunar pentru această piesă.
Și te frămânți, cauți pe net, ceri păreri și vezi că până la turbină sunt lucruri mai simple de verificat. Și cobori la mașină și verifici furtunul de care ți-au zis colegii forumiști. E spart.
Comanzi furtun, îl pui în buzunar și mergi la service să ți-l schimbe.
Îl schimbă și dispare acel sunet ciudat. Zici mecanicului mulțumesc, cu gura, iar cu gândul: te’n aripă de macac, cum mă făceai să cheltui zeci de milioane și nu era nevoie.

Acești mecanici ori sunt nepricepuți, ori prea comozi să cerceteze, în amănunt, problema pe care o ai la mașină.
Dacă te hotărăști să pleci la alt service, acolo dai de mecanici aroganți, care n-au timp, sau nu repară ei mașini din astea. Că să vii la 2, ba la 3, ba mâine, sau poimâine și uite așa ți se face greață de ei. De parcă ar fi dumnezeii mașinilor, iar tu un păduche la mâna lor. Urăsc astfel de comportamente, dar din păcate le observ des la aproape toți mecanicii cu care am avut de a face.

Forumurile auto mi se par un izvor nesecat de informații din domeniul auto. Dacă citești și întrebi, ți se explică, se dau variante și e imposibil să nu găsești cauza defecțiunii. Știu, pare hilar, dar e mult mai anevoios să faci o diagnoză mecanică ( ce nu apare ca eroare pe diagnoză) al unei mașini, la service, decât pe forum.

La mașina soției aveam un sunet ciudat la motor și am fost la service-uri să văd despre ce e vorba. Pe lângă fazele cu timpul și vino mâine, sau eu nu repar tigăi din astea, m-am confruntat și cu trageri de roți, verificat suspensii și frâne, când sunetul venea clar de la motor.

Am mers acasă, am căutat, întrebat și am tras concluzia: kitul de transmisie sau cel de distribuție.
Transmisia am verificat-o în 10 minute ( la service, dar am solicitat verificarea fermă a transmisiei și nu altceva) prin datul jos al curelei și pornit mașina. Făcea la fel. Verdict final: distribuția.

Aici altă problemă. Distribuția la Mercedes A Klasse se schimbă prin datul jos al motorului. Am întrebat 100 de români la multe service-uri cât mă costă operația. Răspunsul primit în unanimitate a fost: E greu, durează trei zile, nu avem scule de calare, nu facem așa ceva.
Întreb pe forum, unii au pățit și ei, dar au rezolvat-o până la urmă în două zile. Hai că e mai bine, îmi zic, nu sunt singurul ghinionist.
Am avut noroc, am găsit un mecanic foarte bun și în 6 ore mi-a schimbat kitul de distribuție la A Klasse.

De atunci mașina merge brici, fără sunete ciudate la motor.

De aceea zic, când te decizi să ai o mașină, a ta, asigură-te că știi noțiuni elementare de mecanică. Tu descoperi problema, cumperi piesa și mergi la mecanic și zici: Vreau să-mi schimbi piesa X. Atât! Nu întrebări de genul: de la ce-o fi, de unde, ce se întâmplă etc.
Nu, te duci la service pregătit și informat. Pentru că România, neseriozitate and shit.

(Visited 324 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *