Cum să…blog

E frumos să ai blog dacă eşti pasionat de scris, dacă ai ceva de spus sau pur şi simplu dacă simţi nevoia de a te exprima liber fără constrângeri pe o pagină virtuală. Blogul necesită timp, ambiţie, perseverenţă, cultură generală, talent, inspiraţie, idei şi câteodată bani de investit. Mi-am făcut prima dată blog în 2010 pentru a-mi crea o pagină numai a mea în care să scriu ce şi cum gândesc. Lipsa ideilor, a perseverenţei, a constanţei articolelor a făcut să nu am prea muţi cititori, ştiu şi recunosc asta, e doar vina mea. Anul acesta am trecut de pe platforma gratuita blogspot, pe domeniu propriu cu host plătit, în ideea de a crea o imagine mai serioasă şi de încredere blogului. Aşa a apărut www.cronicarul.net, o pagină de blog care mi-e tare dragă, îmi petrec timpul cu plăcere aici, scriu, citesc, comentez şi primesc comentarii de la oamenii care au ceva de zis. Încă sunt la faza de început, în ciuda celor 3 ani de blogging, dar plăcerea de a scrie şi de a petrece aici mare parte din timpul meu liber, nu m-au făcut să renunţ la blog. Şi nici n-o voi face prea curând, pentru că nu urmăresc partea materială şi succesul de pe podium al bloggingului, ci doar îmi exersez şi antrenez calităţile de blogger.

În aceşti 3 ani de când citesc bloguri şi scriu pe unul, am învăţat că:

1. Un blog de succes are în spate un om de acelaşi calibru;
2. Articolele bune atrag singure citiori, trafic şi comentarii;
3. Design-ul paginii de blog are mare importanţă în atragerea cititorilor;
4. Articolele constante (cel puţin 1/zi) menţin cititorii şi atrag alţii noi;
5. Bloggerii mici critică pe cei mari de aroganţa lor. Au tot dreptul să fie aşa, au muncit pentru a ajunge sus. Sunt curios dacă unul de ăsta mic ar ajunge sus n-ar deveni niţel mai arogant;
6. Este uşor să ridici traficul blogului, dar al naibii de greu să-l menţii;
7. Unii bloggeri n-au comentarii la articole şi continuă să scrie zilnic;
8. Răspunsul la comentarii este strict necesar în faza de început, pe urmă poţi fi mai selectiv;
9. În blogging, o cunoaştere deficitară a gramaticii limbii române este drastic sancţionată;
10. Comentariile pe alte bloguri aduc trafic însemnat blogului tău;
11. Advertorialele scrise pe un blog la început de drum pot fi o piedică în dezvoltarea blogului;
12. Nu m-a intersat blogul ca instrument producător de bani, dar am auzit că e posibil;
13. Scrie, comentează, răspunde, apreciază, critică. Fii activ şi natural în exprimare. Beneficiile vor apărea.

(Visited 81 times, 1 visits today)

4 thoughts on “Cum să…blog

 1. 0
  0

  Da’ ce te-ai documentat, nenica! Daca imi faceam eu atatea calcule si analize si daca stiam exact ce e ala blog nu ma mai apucam in veci! A trecut un an de cand mazgalesc pe-aici si tot nu stiu cu ce se mananca “meseria” asta de bloger.Dovada ca intrasem in panica o sa-mi epuizez spatiu in curand si eu n-am consumat nici 1%!:)))Deci…pricepere maxima! Noroc cu cei mai priceputi ca si-au facut mila de mine si m-au luminat. Eu daca nu ma fac periodic de ras cu nepriceperea mea parca nu ma simt bine, zau! Dar imi place sa scriu, habar n-am de trafic si statistici, nici nu ma intereseaza. Cat timp citesc macar trei oameni, nu ma opresc. Asa ca citeste si matale ca poate ailalti doi or fi adormit!:))Si nu te opri din scris, gloria te asteapta!!

  0
  (Visited 81 times, 1 visits today)
 2. 0
  0

  Eu vroiam sa-ti zic ca cei 3, ceva de megabiti is de fapt 3 000, adica 3 GB. Destul!!! 🙂 Dar, na, asa-s eu mai nesigur cateodata. 🙂 Te citesc zilnic. 🙂

  0
  (Visited 81 times, 1 visits today)
 3. 0
  0

  Bine punctat la 10. Pana mai acu cateva luni urmaream doar un singur blog , iar din click in click pe alti comentatori , am ajuns sa mai descopar altele 2 ce corespund gusturilor mele. In calitate de cititor , recurg la bloguri deoarece calitatea articolelor din presa romaneasca lasa de dorit (atat ca forma cat si continut). Blogurile sunt singura mea sursa de informatie despre ce se mai intampla in Romania , dar nu numai. Tot in calitate de cititor ,gasesc ca e o combinatie buna intre util si placut. Util deoarece afli lucruri noi , placut deoarece e bine ca gandurile/opiniile tale sa fie scrise de cineva cu “voce tare” (avand in vedere ca cititorii cauta articole si bloggeri ce au aceleasi idei cu ale lor). On-topic: Cata vreme vei scrie si vei avea articole la fel de pertinente , voi fi mereu pe aici.

  0
  (Visited 81 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *