Ce trebuie să facă o asociație de proprietari

Asociația de proprietari este “o formă de asociere autonomă și nonprofit a majorității proprietarilor dintr-un condominiu”.
“Asociația de proprietari are drept scop administrarea și gestionarea proprietății comune care, pe langă drepturi, impune obligații pentru toti proprietarii.” Sursa
Cel puțin teoretic, știu ce face o asociație de proprietari, așa cum spune și legea: administrează și gestionează proprietatea comună.

Detaliind și referindu-mă la un singur bloc, prin proprietate comună se înțelege: acoperișul, subsolul, scara blocului, boxele și spațiul dimprejurul blocului. În afară de interiorul apartamentului, care este proprietate privată, celelalte părți din bloc sunt proprietate comună.
Pentru ca nu orice nebun să își facă nightclub într-o boxă, sau să-și planteze canabis pe terasa blocului, sau să crească vipere la subsol, ori să picteze casa scării cu mecla lu’ Guță, este recomandat să se înființeze o asociație de proprietari, responsabilă cu astfel de spații.

Asociația, are președinte și administrator, care cunosc legile foarte bine, fac ședințe, strâng bani și intervin acolo unde e nevoie. Deocamdată, vorbesc pur teoretic. Imediat trecem la practică.

Dacă sunt infiltrații de apă, se reface hidroizilația, cu bani de la toți proprietarii, în mod egal, conform legii, dacă se sparge o țeavă la subsol, asemenea. Casa scării se întreține periodic prin reparații și văruire, tot cu bani de la fiecare proprietar. Asociația obține fonduri europene pentru izolarea termică a blocului de care răspunde. Asociația de ocupă de curățenia, dezinsecția și deratizarea spațiilor comune dintr-un bloc. Lista poate continua, iar concluzia este că asociația de proprietari este responsabilă ca blocul de care răspunde să fie păstrat și conservat în condiții optime, astfel încât nici un locatar să nu fie afectat. Pentru asta se fac ședințe, se discută pe fondul legii și se iau cele mai bune decizii.

Există, ÎN PRACTICĂ, oarecum mici diferențe față de teorie.
În practică rolul unei asociații de proprietari este să dea din umeri. Adică nu asociația în sine, ci președintele și administratorul, sunt campioni la acest sport: ridicatul din umeri.
N-au nici o treabă cu legea, în sensul că nu o cunosc deloc și au cei mai dobitoci și bețivi angajați.

Domnule administrator, la blocul 23 în urma ploilor din ultima perioadă apa s-a infiltrat și provoacă pagube atât în apartamentele de la etajele superioare cât și la structura de rezistență a imobilului.
Răspuns: tradiționalul ridicat din umeri, iar dacă insiști primești și nu sunt bani, asta e situația, fă-ți acoperiș că doar e deasupra capului tău.

Vecinul de sub mine, venea astă toamnă, dacă nu zilnic, cel puțin odată la 2 zile, și bătea la mine la ușă că lui îi curge apă în cap din baia mea. L-am chemat înăuntru, s-a uitat, s-a băgat pe sub cadă și wc, a pipăit țevile, gresia. Totul era uscat. Peretele dinspre vecinul de lângă, îmi era și mie ud. Îi zic: uite de unde e problema, eu în acest perete nu am nici o țeavă și totuși e ud. E posibil ca de acolo să ajungă la tine apa.
Pleacă el, oarecum lămurit și-mi cere zeci de scuze, iar a doua zi vine iar că lui tot îi curge. Amenință că merge la asociație și vine cu-n instalator.
Asociație incompetentă și instalator competent nu prea se potrivește, dar fie, îi zic să vină.
Următoarea zi, vine unu’ rangă de beat, duhnind a trăscău și tutun ieftin:
Sunt de la asoooociiiiiațieee. Aveți o scuuuuurgere în baie.
I-auzi, hai să vedem, zic eu.

Și se uită el, făcă nici o sculă, lanternă, nimic.
Aha, de aici e, de sub wc.
A spălat soția pe jos și e umedă gresia. Toată, nu numai sub wc, îi zic.

N-are cum, și țeava asta asta e udă.
Păi a spălat și țeava, zic.

Da, mâine vin și spargem cotul acesta și îl schimbăm cu altul nou. Pe acolo curge.
Bă nene, ia mergi mata și schimbă coturi la tine acasă. La mine nu e spart nimic. Hai, la revedere.

Mă întâlnesc cu vecinul peste câteva zile și mă întreabă ce a făcut instalatorul.
I-am zis că dacă mai trimite bețivani din ăștia la ușă, eu îl inund intenționat și nu-i mai deschid ușa dacă vine.
Cred că a înțeles, că de atunci nu a mai adus vorba.

Concluzionând, asociația de proprietari, și mă refer la cea de care aparțin, e degeaba. Pe sus plouă, pe jos mișună șobolani, scara nu e văruită din ’85, sunt datorii colosale la întreținere, blocul arată ca după război, sus fiecare îți face acoperiș după cum îl taie capul, în jurul blocului trotuarul e crăpat și denivelat, iar spațiul verde e plin de căcați de câine.

(Visited 36 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *