Ce mai fac tinerii noştri

Era o vorbă odată care zicea cam aşa: “Tineret, mândria țării!”
Se potrivea, odată, când tineretul era stimulat să rămână în țară, era educat şi cu bun simț, iar țara îl făcea să se simtă mândru şi încrezător.
Azi, când țara în care s-au născut îi fugăreşte prin străinătate, iar cei care rămân sunt batjocoriți prin educație, sănătate şi muncă din lumea a 3-a, nimănui nu îi mai pasă de mândrie sau de țară.

Tinerii din ziua de azi, nu toți, dar o mare şi îngrijorătoare parte, se comportă puțin diferit față de mândria țării de altă dată:

1. Puştoaicele de 15-16 ani înjură mai ceva ca un golan de firmă. Treceam dimineață pe lângă un grup de elevi cu țigările între degete, ascunşi după un bloc şi o fată o bârfea, cu volumul la maxim, probabil pe o colegă de-a sa: “Mai dă-o în p*#a m*a de curvă. Să-i dau la m**e de rapandulă.” Nu conta că treceau oameni pe stradă, părinți cu copii de mână, ea avea ceva de transmis clar şi tare.

2. Elevii noştri sunt mai obosiți decât profesorii lor, altfel nu-mi explic cozile de la automatele de cafea şi fețele palide şi buhăite la primele ore ale dimineții. Dacă la 15 ani bagi cafele şi țigări şi arăți ca naiba la orele 8 dimineața, nu vreau să mă gândesc cum vor arăta la 30-40 de ani.

3. Elevii noştri nu iau bacalaureatul. Pe vremea mea, nu se punea problema de a nu lua BAC-ul, ci de a nu lua notă mică. Când am dat eu examenul vieții, o singură fată nu luase BAC-ul pentru că absentase de la o probă din morive medicale. Cei ce luau sub 7 erau priviți ca nişte elevi ce pătează prestigiul liceului. Azi dacă iau un 6 îs buni, iar drept recompensă de la părinți pleacă la mare să se relaxeze.

4. Pe lângă faptul că nu iau bacul, tinerii nu sunt interesați să muncească. Nu le prieşte programul de 10 ore, viața de şantier, sau munca fizică. Nu mai vorbesc de învățarea unei meserii. Aşteaptă bani din Italia, şomajul şi poate un ajutor social şi gata, viața e uşoară şi frumoasă.

Şi uite aşa tineretul acesta rămâne în țară, iar cel ce se comportă total opus pleacă peste hotare, iar de aici rezultă țară prosperă şi oameni serioşi.

Tineretul este mândria țării, alta decât România!
screech

(Visited 1,208 times, 1 visits today)

5 thoughts on “Ce mai fac tinerii noştri

 1. 0
  1

  “Nu le prieşte programul de 10 ore, viața de şantier, sau munca fizică”.

  Si e foarte bine. Munca fizica este pentru roboti.

  Este foarte usor sa trancanesti din spatele tastaturii. Tu te-ai baga la asa ceva?

  0
  (Visited 1,208 times, 1 visits today)
 2. 2
  0

  Asa-i ca te-am atins la punctul sensibil? Ai luat BAC-ul?
  Da, daca as fi atat de prost incat sa nu fiu in stare sa iau un amarat de BAC, m-as baga.
  Asa o fi, munca e pt roboti, dar intinsul mainii e pt cei care gandesc ca tine.

  0
  (Visited 1,208 times, 1 visits today)
  • 0
   0

   Nu m-ai atins la nici un punct sensibil in privinta Bacului (l-am luat in 2001 cu o medie buna, peste 8). Ce m-a deranjat este sfatul de 2 parale pe care-l dai si ipocrizia ta. Tu iti castigi existenta din blogareala (si probabil ceva pe langa) dar ii trimiti pe altii la munci nasoale. Ai auzit de puterea exemplului si de “practice what you preach”? Da un exemplu si lucreaza pe santier si dupa aia vino cu indemnuri de genul asta. Cheers!

   0
   (Visited 1,208 times, 1 visits today)
 3. 0
  0

  Eu am facut lucruri nasoale (invatat, luat Bac-ul etc) la timpul lor. E un exemplu, nu crezi? Cine nu le-a facut atunci, face altele, mai nasoale, ce-i drept, de acum incolo. Asta-i viata!

  0
  (Visited 1,208 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *