Câteva observații din traficul rutier


Prin deplasările mele recente pe străzile patriei am observat câteva schimbări, ce s-au produs cu oarecare repeziciune, față de aceeași perioadă a anului trecut:

1. Foarte multe mașini cu numere roșii
Aș zice că e semn de bunăstare. Are omul bani de mașină, înseamnă că îi merge bine. Dacă mai și circulă pe străzi cu ea, înseamnă că își permite și benzină, asigurare, rovignetă etc. Tot bunăstare. Problema e că în timp ce numărul mașinilor e în mare creștere, străzile și parcările sunt într-o nesimțită stagnare, iar în aer pluește mereu o mireasmă de noxe nocive.

2. Drumul european E583, Tg. Frumos-Iași, este îngrijorător de aglomerat.
În orice zi și la orice oră se circulă foarte greu și riscant. Toate sensurile de mers sunt pline mereu, se circulă cu viteză și de aici rezultă și foarte multe accidente. După estimările mele de neclarvăzător, în maxim 3 ani, distanța asta de 45 km se va parcurge într-o oră jumate.

3. Dacă până acum 1-2 ani, orașele mici ca Tg. Frumos, erau aerisite, cu străzi libere și parcări goale, acum lucrurile s-au schimbat total.
Mașini peste tot, străzi ultra aglomerate, blocaje în trafic.

Rezolvarea e contrucția de străzi/autostrăzi/variante de ocolire a orașelor, parcări subterane și supraetajate, stimularea împăduririlor, schimbarea catalizatoarelor la mașinile vechi. Pentru că nu îi poți interzice unui om să nu meargă cu mașina. E dreptul lui atât timp cât cumpără benzină și plătește taxe. TU, statule, PSD-ule, Guvernule ești obligat să îi asiguri și condiții. Nu îi poți impune să își ia mașină nouă la fiecare 5- 10 ani. Dacă are una de 20 de ani cu întreținere perfectă, nu văd de ce ar schimba-o dacă nu vrea.

Zona Moldovei nu are nici un km de autostradă, iar anul acesta s-au inaugurat 15 km în toată țara. Rușinos și scandalos totodată. Prin creșteri de taxe, impunerea de condiții aberante nu evoluăm ca țară. Poate se văd doar efecte pe termen scurt, dar în același timp rata ilegalităților va crește. A se vedea înmatriculările din Bulgaria. Vor găsi oamenii o altă portiță să fenteze aberațiile legislative când vine vorba de trafic și mașini, asta e sigur. Și ce s-a rezolvat? Exact: RIEN!

(Visited 21 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *