Cât de relevant este examenul auto pentru viitorul şofer

images
În România există multe şcoli de şoferi, toate pline, cu mii de cursanţi care-şi doresc permisul şi eventual o maşină, dacă nu au, care s-o conducă pe străzile aglomerate, pline de gropi şi înţesate de poliţişti care stau la pândă. Poliţia nu previne aşa cum spune legea, ci pândeşte. S-a orientat şi ea spre un domeniu mai profitabil, material vorbind. Pentru că toţi aleargă după bani, bani şi iar bani. Dar să nu mă abat de la ce vreau să scriu.

Şcoala de şoferi, acest complex de învăţământ rutier, format din profesori, instructori, cărţi de legislaţie, chestionare, maşini cu dublă comandă, trasee şi poliţişti. Aceştia din urmă iau decizia finală: DA sau NU, picat sau respins, pregătit pentru a fi conducător auto sau nu încă. Aceşti zei, judecători, atotştiutori în ale şofatului, decid în câteva minute, după ce nu te-au văzut vreodată conducând, dacă tu ai dreptul de a deveni şofer după 12 ore de legislaţie, zeci de chestionare făcute, 30 de ore de condus plus cele suplimentare.

Mă uitam pe statisticile din judeţul Iaşi privind gradul de promovabilitate în şcolile de şoferi. Procentul e undeva pe la 30-35 la sută. Nu ştiu dacă şi-n ţară e la fel, dar la Iaşi aşa e. Oare chiar din 10 oameni, 7 sunt aşa de proşti încât nici de şoferi nu-s buni? Unii au trecut examene de facultate, rezidenţiate, specialităţi şi primariate, alţii poate au intrat pe la barouri, cabinete de avocatură etc, dar se împiedică de examenul de la şcoala de şoferi.

Mi-e greu să cred că azi, când pe net se găsesc exact aceleaşi chestionare care se dau la examen, instructorul auto duce elevul zilnic pe traseul de examen, traseu care e prin spatele blocurilor, nicidecum prin centru sau marile intersecţii, maşinile de şcoală sunt cele mai multe diesel care pleacă singure de pe loc, promovabilitatea să fie doar de 30 la sută.

Când am dat eu examen auto, î.e.n., nu existau chestionare şi nu aveam voie să merg cu intructorul pe traseul de examen. Traseu care pe vremea aceea însemna intersecţia Podu Roş, cea mai mare din Iaşi, bulevardul Ştefan cel Mare şi Independenţei, cele mai aglomerate. Conducerea o făceam cu totul pe alte străzi, bulevarde, cartiere. Să mai zic că am făcut şcoala şi am dat examenul pe o Dacia 1300 şi am luat din prima. De ore suplimentare nici nu ştiam că se poate aşa ceva. Eu am dat examenul cu doar 28 de ore din cele 30, două nu mai ştiu din ce cauză nu le-am mai făcut, dar îmi amintesc că insructorul meu nu vroia să mă lase să dau examenul pentru că, zicea el, în două ore mai am multe de învăţat. Am insistat că vreau să dau şi am dat şi luat.Iar acum după ce că se fac cele 30 de ore, instructorii mai insistă şi asupra unui număr de ore suplimentare, oră care e aproximativ 70 de lei. Şi tot nu se trece examenul.

Poliţiştii examinatori nu ştiu cât sunt ei de relevanţi în acordarea sau nu a permisului. Ştiu cazuri de şoferi care nu ştiu a scoate sau băga o maşină în garaj şi au luat din prima carnetul, şi cazuri de şoferi fără carnet, care au maşină, mai mănâncă şi mecanică pe pâine, iar la traseu au picat. Ceva nu se leagă, sau îmi scapă mie.

Nu dau vina pe ei, dar de cele mai multe ori dau dovadă de prea mult exces de zel. Mai mult încurcă, inspiră frică, cred, de parcă elevul examinat ar avea moartea în dreapta şi nu un om în uniformă. Te pune să faci o parcare şi te pică, deşi 20 de minute ai condus exemplar. Parcarea aia relevă calităţile de conducător auto!? Mira-m-aş!

(Visited 120 times, 1 visits today)

2 thoughts on “Cât de relevant este examenul auto pentru viitorul şofer

 1. 0
  0

  sala e utila, indiferent daca sunt sau nu pe net intrebarile, macar inveti indicatoare si prioritati.

  am facut pe un peugeot 307 diesel cu motor de 2.0, deci da, pleca singur de pe loc :)) , iar in putinele ore de condus nu inveti mare lucru.

  desi mi s-a sugerat sa “dau ceva”, am refuzat, gandindu-ma ca daca il iau pe naspa, o sa omor oameni pe drum. l-am luat in cele din urma din prima, si am aprofundat arta soferiei deja cu permisul in buzunar :))

  0
  (Visited 120 times, 1 visits today)
 2. 0
  0

  Nu zic ca nu e utila, si practica e, dar parca prea exigenti sunt politistii la examen. Exigenta ar trebui sa existe in scoala.

  0
  (Visited 120 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *