Casele mari din satele mici


Profitând de vremea frumoasă am ieșit azi la o tură lejeră cu bicla prin niște sate din zonă. Cum mergeam eu așa cu vântul în față, soarele-n spate și câinii lătrându-mi și fugind după picioarele mele pedalânde, observam diverse chestii, printre care ditamai vilele, neterminate, nefinisate și în fond negândite.

Atât timp cât în zonă, 99% din case sunt pe plan parter, cu două, maxim 3 încăperi, din chirpici, de ce să își facă cineva un viloi de două etaje plus mansardă, cu 10-12 camere, 2-3 balcoane,chiar nu înțeleg. Adică demonstrează că are bani, a fost în exil și s-a emancipat. A venit să le arate sătenilor noștri simpli cum se face o casă. Într-un sat mic el își face o casă mare, pentru că are bani. Păi cum ar fi să vină un amărât, într-un cartier rezidențial de vile impunătoare, să își ridice o cocioabă de chirpici. Are bani, atâția cât să ridice cocioaba. Care ar fi diferența între el, care are bani de cocioabă în rezidențial, și cel ce are bani de viloi într-un sătuc. Fix nici una, dar ca două picături de ploaie de penibile ambele variante.

Ai vilă ca-n Malibu, doar că în fața ei pasc capre, în stânga rage vaca, în dreapta grohâie porcul, iar în spate se cacă nea Ion în buda lui tradițională. Mici diferențe, nu e cine știe ce.

Nu înțeleg de ce atâta grandomanie, fală, aroganță. De ce să copiem atâta formă de la străini fără să ținem cont de fond, circumstanțe, condiții etc!? Ca să zică tanti Florica că te-ai ajuns, sau nea Costică să îți ceară de-un rachiu, că doar ai bani. De ce să îți faci o casă de două ori mai înaltă decât cele vecine, din dreapta și stânga?
Ce, vrei să-ți spionezi vecinii prin hornurile lor? Vrei să vezi de la înălțime dacă pun la adâncimea corectă ceapa, dacă cosesc bine iarba sau dacă tranșează bine porcul de Crăciun?

Casele alea îs neterminate, probabil mai durează mulți ani pînă vor fi terminate și cine va sta în ele? Tu cu baba ta, că sunteți bătrâni deacuma. Și stați într-o cameră, dar în celelalte 9? Nu se pune praful, se instalează frigul și apare starea de singurătate, urât. Da, o s-o vindem, dar cui?

(Visited 61 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *