Care-i ultimul preț?

images
O regulă de aur a comerțului este să pui un preț suficient de mare la produsul ce-l ai la vânzare pentru a avea de unde negocia. Dar, când vrei să vinzi repede un produs, pui un preț foarte apropiat de cel real și aștepți un cumpărător onest fără a mai fi nevoie de o negociere efectivă la sânge.

Am observat că, cumpărătorii orice preț ar avea în față, ei tot vor să negocieze. Cred că dacă aș vinde un apartament cu 5000 de euro tot s-ar găsi unul să mă întrebe în primă fază Care e ultimul preț. Cum se cheamă asta în termeni de marketing, negociere sau pe românește mârlănie. După ce că eu, vânzător, am un produs la super-preț, tu, cumpărător, nu mă întrebi detalii ci bagi din prima care e ultimul preț. În cazul acesta nu sunt dispus să las nici un penny din prețul afișat, așa că ultimul preț e tot 5000 de euro, ba mai mult e posibil, dacă nu-mi inspriri prea multă încredere, să-ți ceri banii în avans.

Am pățit-o de cel puțin două ori, atât îmi aduc deocamdată aminte. Prima dată era anul trecut parcă, când am vrut să transfer contractul de credit auto al mașinii mele, altcuiva, contra sumei de 1000 de euro. Unul, care probabil s-a trezit deștept peste noapte și care l-a visat pe Dumnezeu că i-a pus mâna pe cap, a crezut că mașina mea, din 2008, vreau să o vând contra sumei de 1000 euro. Știți ce întrebare mi-a pus prima dată la telefon? Exact: Care e ultimul preț!? După ce i-am dat răspunsul s-a trezit din visul cu mâna domnului pe cap și a simțit cum acesta i-a dat un bine meritat șut în cur picior în fund.

A doua fază e despre un smartphone pe care am decis să-l dau contra unei sume de 250 lei. Vreo doi deștepți m-au întrebat de ultimul preț, deși pe toate site-urile de anunțuri gratuite, prețurile începeau de la 350 lei.

Ca vânzător eu trebuie să-mi apăr marfa, iar tu ca și cumpărător trebuie să ții la banii tăi. Nimic mai corect, dar când pragul mârlăniei este depășit, parcă nu se mai cheamă afacere. Chilipirul are și el limitele lui!

(Visited 39 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *