Când nu ai talent şi nici imaginaţie artistică

Eram prin clasele gimnaziale, ultimele în care se mai făceau ore de desen, şi mi-aduc aminte de aceste ore, unde toţi din clasă aveau media 10, numai eu reuşeam performanţa unui maxim 9, dar de cele mai multe ori aveam 8. 8 era media că eu aveam şi note de 6 şi câteodată de 9, rareori un 10. Şi când le spuneam alor mei că am luat 10 la desen, nu prea se bucurau aşa ca mine, ei vroiau 10 la matematică sau română, dar numai eu ştiam ce bucurie era în sufletul meu.

Media mi-o stricau desenele la libera alegere. Cele cu teme alese de profesor îmi aduceau notele cele mai mari, mă chinuiam eu să-mi iasă un peisaj, un copac sau vreo casă ţărănească, dar când îmi dădea proful temă la alegere eram praf. Talent plastic ioc, viziune artistică nula, dar tema trebuia făcută.

Aşa că, fără nici un fel de exagerare o temă arăta aşa:
desen1

Dacă îmi aduc bine aminte cred că am luat 5 sau 6 la acest desen plus o mustrare din partea profului şi un hohot mare de râs din partea clasei. Nu ştiu pe ce mi-a dat notele alea, că erau mari pentru desenul meu. Nu ştiu unde văzusem eu acea imagine şi mi s-a părut interesantă de transpus pe o plansă de bloc de desen.

A doua temă la alegere, la fel fără exagerare, arăta aşa:
desen2

Dacă nu vă daţi seama ce reprezintă, şi sigur nu vă daţi, desenul se vrea a fi un covor tradiţional românesc. Da, doamna profesoară (mi-aduc aminte că la acest desen era o doamnă profesoară, la celălalt aveam un domn profesor) ne-a dat o temă la semialegere, să desenăm un covor iar modelul de pe el îl alegem noi.
Ce a ales ca model de covor artistul din mine!? Exact un raportor în centrul covorului, iar pe margine cateva semicercuri unite între ele. Culoarea covorului era maro, dacă nu mă înşel.

Ce legătură avea acel instrument de geometrie cu un covor tradiţional românesc, nu-mi pot da seama acum, probabil atunci artistul vizionar din mine avea o idee.
Mi-aduc aminte perfect încruntarea profesoarei, vorbele ei răstite: Unde ai văzut tu un astfel de covor? şi nota 8 din carnet.
Nu văzusem nicăieri un asemenea covor cu aşa model, doar în imaginaţia mea bogată ca un pom uscat.

(Visited 69 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *